Powered By Blogger

wtorek, 20 maja 2014

Lepiej zapobiegać niż leczyć ! cd.

Z pomocą spieszą nam suplementy diety bogate w naturalne przeciwutleniacze, wśród
których najcenniejsze to FLAWONOIDY. (według Wikipedii : Suplement diety- dodatek, uzupełnienie diety)

FLAWONOIDY, należące do związków organicznych z grupy polifenoli, wykazują bardzo silną aktywność przeciw utleniającą. Występują powszechnie w kwiatach, owocach, nasionach, liściach i korzeniach, nadając roślinom kolor, smak i zapach.

Flawonoidy są systemem odpornościowym roślin przeciwko wolnym rodnikom, cząsteczkom (najczęściej tlenu) które chcą ukraść jeden elektron od innej cząstki – komórek napotkanych na swojej drodze. a przeniesione do naszego organizmu spełniają w nim podobne funkcje ochronne.

Neutralizując toksyczne wolne rodniki tlenowe, hamują rozwój miażdżycy i nowotworów, wydatnie przyspieszają zamianę toksycznych substancji na formy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach, tak by mogły być szybciej wyeliminowane z organizmu.

Wspomagają układ immunologiczny. Rozkurczając naczynia krwionośne lekko obniżają ciśnienie krwi. Przeciwdziałają łączeniu i zlepianiu się płytek krwi. Tym samym zmniejszają ryzyko zakrzepów. Zmniejszają przepuszczalność, kruchość i łamliwość ścian w naczyniach krwionośnych.

Stosowanie flawonoidów może działać nie tylko zapobiegawczo, ale też może przynieść znaczną poprawę kondycji organizmu i to natychmiast po ich zastosowaniu. Dzieje się tak dlatego, że spełniają one podwójna rolę.

Po pierwsze "wymiatają" wolne rodniki z organizmu.Po drugie pomagają zregenerować uszkodzoną matryce kodu DNA, co w efekcie daje większe możliwości samo regulacyjne i obronne.

Na skórę działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Chronią przed utlenianiem witaminę C, która jest niezbędna do syntezy kolagenu. Łagodzą stany zapalne. Stanowią naturalny filtr ochronny przed promieniowaniem UV.

Każdego dnia potrzebujemy około 1-2 gramów flawonoidów co w uproszczeniu oznaczało by
spożycie minimum 1,5 kg świeżych owoców i 2,1 kg świeżych warzyw z czystych ekologicznie
upraw!!! Wegetarianizm akceptują jednak tylko nieliczni!

Tak więc dla większości z nas, jedynym wyjściem pozostaje wzbogacanie swojej diety kondensatami z owoców i warzyw zawierającymi w malej objętości to co niezbędne. Dlatego nie jest obojętne jaki suplement odżywczy wybierzemy. W zapobieganiu chorób mogą być skuteczne tylko suplementy bogate w fito-odżywki i naturalne przeciwutleniacze, w odpowiednio dobranych proporcjach.

By jednak dostarczane z zewnątrz przeciwutleniacze działały skutecznie, potrzebne jest im dodatkowe wsparcie w postaci minerałów takich jak selen, cynk, żelazo, mangan, miedź.

Na szczęście na rynku dostępne są właśnie takie suplementy diety zawierające koncentraty z
flawonoidów. Zawierają wyłącznie naturalne substancje. Nie zawierają konserwantów. Nie są_ poddawane obróbce termicznej.









































W małych porcjach zamkniętych w pojemniczkach znajduje się kondensat najcenniejszych składnikow z kilkudziesięciu kg owoców i warzyw z najczystszych ekologicznie terenów.
Użyte ciemne, dzikie owoce jagodowe wraz z pestkami i skórkami są szczególnie wartościowe. 

Mają kilkakrotnie więcej drogocennych, biologicznie czynnych związków, niż owoce hodowlane i są szczególnie bogate w przeciwutleniacze.

Choroby ustępujące pod wpływem flawonoidów: 

alergia, cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, rak, stany zapalne, udar mózgu, wynaczynienia podskórne, wysoki poziom cholesterolu we krwi, zakażenia wirusowe, zapalenie stawów, żylaki.


Po przeczytaniu ostatnich postów zdajesz sobie już chyba sprawę co jest lepsze - zapobieganie  czy leczenie, oraz wiesz jak skutecznie zapobiegać zagrożeniom, które niesie nasza cywilizacja. 

Ryszard Musiał

A może Ty napiszesz coś o swoich doświadczeniach w tym temacie?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz