Powered By Blogger

sobota, 7 czerwca 2014

Skuteczność suplementów diety

Chciałem dzisiaj rozwinąć temat suplementów diety, a konkretnie ich skuteczności.
Przygotowując się do tego tematu znalazłem wiele opini na ten temat, jedne oceniające bardzo pozytywnie suplementy diety, inne wręcz je negujące,sprowadzające się do tego, że suplementy
to oszustwo i rzecz zupełnie niepotrzebna w codziennym życiu.

Nie jestem autorytetem, nie mam wykształcenia na które mógłbym się powołać, aby nim być, ale potrafię logicznie myśleć i mam swoje zdanie na ten temat. Suplementy są potrzebne, a w wielu przypadkach wręcz niezbędne, aby przywrócić równowagę procesom które zachodżą w naszym organizmie.

Aby być bardziej wiarygodnym w tym co piszę posłużę się artykułem pod tytułem
Skuteczność suplementów diety  zamieszczonym na portalu abc.zdrowie przez Lekarza    
w Klinice Neurologii i Epileptologii w Szpitalu im. prof. W. Orłowskiego w Warszawie Panią  Magdalenę Kowalską..  
Cytuję go w całości:




Skuteczność suplementów diety

Suplementy diety są to poszczególne dodatkowe składniki odżywcze w postaci tabletek, kapsułek, proszków czy też płynów, które przyjmuje się jako uzupełnienie codziennej diety, co przynosi dodatkowe korzyści zdrowotne lub stanowi uzupełnienie w deficytowe składniki mineralne lub witaminy.

SPIS TREŚCI:
  1. 1. Rutyna
  2. 2. Witamina C
  3. 3. Cynk
  4. 4. Selen
  5. 5. Wapń
  6. 6. Witamina E (tokoferol)
  7. 7. Witamina A
  8. 8. Kwasy tłuszczowe omega-3
  9. 9. Beta-karoten
  10. 10. Magnez
  11. 11. Koenzym Q10 (ubichinon)

1. Rutyna

Rutyna jest związkiem pochodzenia roślinnego. Podstawowe jej działania to: poprawa elastyczności naczyń krwionośnych, uszczelnianie ich, aktywność antyoksydacyjna, a dzięki temu wymiatania wolnych rodników, które uszkadzają komórki organizmu, przyczyniając się do obniżonej odporności.

2. Witamina C

Kwas askorbinowy, czyli witamina C ma bardzo szerokie spektrum działania. Warto wspomnieć, choć o kilku właściwościach tej witaminy tj.: aktywizacja systemu immunologicznego, niszczenie wirusów, skracanie czasu trwania infekcji górnych dróg oddechowych, podnoszenie odporności na zakażenia, uczestnictwo w produkcjihormonów zwalczających stres, ułatwianie gojenia się ran izłamań. Zalecane dzienne spożycie (RDA) dla dzieci wynosi 25-35 mg, a dla dorosłych 40-60mg.

3. Cynk

Cynk jest aktywatorem wielu enzymów, niezbędnych do syntezy białek i kwasów nukleinowych, a tym samym warunkujący żywotność komórek całego organizmu. Jego korzystny wpływ stwierdzono szczególnie w przypadku zakażeń wirusowych, gdzie zwiększa poziom limfocytów T. Niedawno naukowcy dowiedli, że suplementacja cynku zmniejsza objawy ostrej biegunki i poprawia rokowanie w tej dolegliwości. Zalecane dzienne spożycie dla dzieci wynosi 7 mg, a dla dorosłych - 15 mg. Dawkowanie cynku jest ważne, ponieważ w zbyt dużych ilościach może obniżyć odporność, zamiast ją wzmocnić!

4. Selen

Selen to biopierwiastek zwiększający aktywność układu odpornościowego, prawdopodobnie dzięki stymulacji wytwarzania przeciwciał. Posiada także pewną aktywność antyoksydacyjną, a przez to wraz z innymi przeciwutleniaczamichroni serce przed działaniem wolnych rodników. Pomaga ponadto w walce z depresją, przemęczeniem i nadmierną nerwowością. Zalecane dzienne spożycie dla dzieci wynosi 30 mcg, a dla dorosłych 70 mcg.

5. Wapń

Wapń pełni przede wszystkim funkcję budulcową i regulacyjną w organizmie, uczestniczy w przewodzeniu bodźców w układzie nerwowym, wpływa także na kurczliwość mięśnia sercowego. Zalecane dzienne spożycie - dla dzieci 600 mg, dla dorosłych 800 mg. Witaminy i minerały, takie jak: wapń, fosfor są niezbędne w budowaniu odporności.

6. Witamina E (tokoferol)

Tokoferol jest najważniejszym antyoksydantem, ponadto bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni erytrocytyprzed przedwczesnym rozpadem. Innymi zastosowaniami są: leczenie męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych,miażdżycy oraz chorób serca. Zapotrzebowanie człowieka wynosi 8-13 mg na dobę.

7. Witamina A

Witamina A (retinol) również charakteryzuje się wszechstronnością w działaniu: odbiera bodźce wzrokowe w siatkówce oka, odpowiada za integralność błon komórkowych i prawidłowe funkcjonowanie komórek tkanki nabłonkowej, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci oraz chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami. W ostatnich badaniach wykazano zmniejszenie umieralności w populacjach dzieci dotkniętych niedoborami witaminy A poprzez jej suplementację, co jest dowodem jej udziału w generowaniu prawidłowej odpowiedzi immunologicznej. Dzienne zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na witaminę A jest określane na około 1 mg.

8. Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 (kwas eikozapentaenowy, kwas dekozaheksaenowy) należą do grupy tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w skrócie NNKT – „niezbędnych”, ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie ich wyprodukować. Najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są świeże ryby morskie, tj. halibut, makrela, łosoś, tuńczyk, owoce morza a także tłuszcz rybi, np. rekina. Kwasy tłuszczowe omega-3 doprowadzają do mobilizacji układu immunologicznego, co w efekcie pozwala wzmocnić odporność. Inne funkcje to: protekcyjna na układ krążenia, obniżanie ciśnienie tętnicze, korzystny wpływ na profil lipidowy, profilaktyka chorób neurodegeneracyjnych tj. choroba Alzheimerazespół Parkinsona. Optymalne dzienne spożycie kwasów omega-3 dla dorosłych wynosi 1g.

9. Beta-karoten

β-Karotenjest bezpieczną odmianą karotenu, gdyż organizm przetwarza tylko taką jego ilość, jaka jest mu potrzebna. Bierze on udział w ochronie organizmu przed drobnoustrojami, ponadto ma działanie antyoksydacyjne, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku oraz układu odpornościowego. W preparatach często podawany jest razem z witaminami E, D, B i wapniem.

10. Magnez

Pierwiastek ten jest składnikiem kości, obniża stopień uwodnienia koloidów komórkowych, uczestniczy w przekazywaniu sygnałów w układzie nerwowym. Zapotrzebowanie u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę i chociaż w naturalnym środowisku bogato występuje w spożywanych pokarmach, jest go coraz mniej w wyniku nawożenia chemicznego gleby oraz stosowania nadmiernej ilościkonserwantów żywności.

11. Koenzym Q10 (ubichinon)



Koenzym Q10 stosowany jest przede wszystkim w chorobach układu krążenia, poza tym w niedoborach immunologicznych lub w stanach, w których wskazane jest zwiększenie aktywności układu odpornościowego. Najważniejszym wskazaniem leczniczym dla koenzymu Q10 są: kardiomiopatie i niewydolność krążenia, choroba niedokrwienna serca,nadciśnienie tętniczeNaturalne przeciwutleniacze są niezbędne dla twojej odporności.
To tyle na dzisiaj.
Ryszard Musiał
Dołącz swój komentarz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz